Duitsland: koudemiddel-aanklacht ongegrond

De Europese Commissie dreigde afgelopen week opnieuw met gerechtelijke stappen tegen Duitsland omdat het autofabrikanten als Daimler niet aanpakt. Berlijn laat nu in een officiële reactie weten dat de aanklachten ongegrond zijn en een rechtszaak voor het Europese gerechtshof in Luxemburg niet te vrezen.

Daimler weigerde tot nu toe om nieuwe modellen af te vullen met het nieuwe aircokoudemiddel R1234yf. Inmiddels heeft de fabrikant toegezegd dat wel te gaan doen totdat het een aircosysteem kan leveren dat werkt op CO2 als koudemiddel. De Europese Commissie neemt daarmee geen genoegen. Brussel wil de dat de Duitse overheid Daimler verplicht tot een terugroepactie waarbij alle auto’s die in de ogen van de EC illegaal zijn afgeleverd met R134a, worden omgebouwd naar R1234yf of een ander koudemiddel dat voldoet aan de Europese milieueisen.

Europa en Duitsland zijn al jaren in een strijd verwikkeld rondom het nieuwe koudemiddel R1234yf. Een aantal Duitse autofabrikanten, met Daimler voorop weigert het gas te gebruiken omdat bij brand het fluorwaterstofgas zou vrijkomen.

 

Bron: automotive-werkplaats.nl

Daimler overstag met nieuw koudemiddel

Er hing Daimler een rechtzaak boven het hoofd vanuit de Europese Commissie omdat de Duitse autofabrikant door het oude koudemiddel R134a te blijven gebruiken, de aangescherpte milieuregels schond.

Sinds januari 2013 mogen er in Europa geen nieuwe automodellen meer op de markt worden gebracht met een aircosysteem dat gebruik maakt van koudemiddelen met een potentieel broeikaseffect dat meer is dan 150 keer dat van koolstofdioxide. Het oude koudemiddel R134a heeft een potentieel broeikaseffect dat 1.000 keer groter is. Vanaf januari 2017 mogen er helemaal geen nieuwe auto’s meer worden verkocht die te veel broeikasgas produceren.

CO2-airco
R134yf is tot nu toe het enige verkrijgbare koudemiddel waarmee autofabrikanten aan de regels kunnen voldoen, maar dit is volgens Daimler te licht ontvlambaar en er komen bij brand giftige gassen vrij. De voorkeur van Daimler gaat uit naar een aircosysteem dat werkt met CO2 als koudemiddel. De S-klasse en nieuwe E-klasse zullen vanaf januari 2017 zijn uitgerust met een CO2-aircosysteem. Voor de rest van de modellen gaat het volgens Daimler niet lukken om de deadline te halen en zal daarom toch met R1234yf worden gewerkt.

Argon gas
Om de veiligheid van inzittenden en hulpverleners te garanderen ontwikkelde de fabrikant wel een automatisch blussysteem voor in de motorruimte. In het geval van een frontale aanrijding zorgt dit systeem er voor dat het koudemiddel wordt gescheiden van de hete motoronderdelen en dat de componenten gekoeld worden. Dit gebeurt met behulp van inert Argon gas dat op de relevante plaatsen wordt gespoten.

Eerder maakte Volkswagen al bekend bij gebrek aan een goed werkend CO2 systeem (tijdelijk) terug te zullen grijpen op R1234yf.

 

Bron: automotive-werkplaats.nl

VW phaeton en Audi A8 krijgen eerste CO2-airco

Wanneer het systeem zijn debuut maakt en wie de toeleverancier is, wil Volkswagen uit concurrentie-overwegingen niet onthullen, meldt Frankfurter Runschau. Ook Daimler werkt aan een CO2-systeem, dat volgend jaar op de markt komt. Op dit moment worden alle aircosystemen van Volkswagen nog afgevuld met het oude, milieubelastende R134a. Vanaf 1 januari 2017 mag dit koudemiddel niet meer worden toegepast in nieuwe auto’s.

Het nu al verkrijgbare, wel toegestane, alternatief R1234yf willen Volkswagen en Daimler niet gebruiken vanwege de vermeende veiligheidsrisico’s. De voorkeur van beide fabrikanten gaat uit naar CO2 als koudemiddel. Dit wordt al wel gebruikt in airco-installaties van touringcars, maar er is op dit moment nog geen systeem dat geschikt is voor personenauto’s.

Zwaarder
Vanwege de hogere druk moeten onderdelen van het CO2 aircosysteem zwaarder worden uitgevoerd. Deze nemen daardoor meer ruimte in beslag. De verwachting van onder meer Volkswagen zelf is dat 1 januari 2019 niet gehaald zal worden voor het hele modellengamma zodat een deel vanaf dat moment toch tijdelijk met R1234yf zal worden afgeleverd totdat er voor alle modellen een CO2-systeem beschikbaar is.

Verschillende Duitse politieke partijen en Greenpeace pleiten er bij de Europese Commissie voor om het verbod op R134a uit te stellen tot 2019 om autofabrikanten de gelegenheid te geven meteen over te stappen op CO2. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen ten opzichte van autofabrikanten die al zijn overgestapt op het veel duurdere nieuwe koudemiddel R1234yf, zouden autofabrikanten die het oude, en goedkopere, R134a blijven gebruiken een compensatie moeten betalen.

 

Bron: automotive-werkplaats.nl