Milieubeweging: EC houdt informatie achter over nieuw koudemiddel

DUH vroeg in januari dit jaar al inzage in de communicatie tussen de Europese Commissie, autofabrikanten en de chemieconcerns die het nieuwe koudemiddel fabriceren. Slechts een deel van deze informatie werd vrijgegeven. Volgens de Commissie om de economische belangen van de betrokken bedrijven te beschermen en het nog lopende onderzoek niet te verstoren.

DUH-directeur Jürgen Resch stelt dat de Europese Commissie hiermee de belangen van de chemische industrie boven die van het milieu en de veiligheid van mensen stelt. "Daarnaast versterkt dit gebrek aan transparantie de verdenking, dat de binnen de Europese Commissie verantwoordelijke industriecommissaris Antonio Tajani de beoordeling van het koudemiddel alles behalve onbevooroordeeld tegemoet gaat."

In de documenten die wel openbaar gemaakt zijn, vond DUH naar eigen zeggen tientallen verwijzingen naar bijeenkomsten tussen de Commissie en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, waaronder autofabrikant Ford en chemieconcern Honeywell. Dat hier geen verslagen van zijn, zoals de Brusselse autoriteiten beweren, beschouwt DUH als onwaarschijnlijk. DUH is met name geïnteresseerd in de verslaglegging uit de periode waarin vanuit Brussel besloten werd om de verplichting van milieuvriendelijker koudemiddel uit te stellen vanwege problemen met de levering van R1234yf; tot op heden het enige koudemiddel dat voldoet aan de wettelijke eisen in Europa. "Met deze maatregel degradeerde de Europese Commissie zichzelf tot handlanger van de chemie-industrie", aldus Resch.

Sinds de totstandkoming van de nieuwe milieuwetgeving en de aanvankelijke keuze van het grootste deel van de auto-industrie om over te stappen op R1234yf als koudemiddel voor aircosystemen, is er discussie over het middel. Zo is R1234yf volgens Duitse wetenschappers en autofabrikant Daimler brandgevaarlijker dan het oude koudemiddel R134a en komen er giftige gassen vrij bij de ontbranding van R1234yf.

Eerder dit jaar stelden zowel de Europese Commissie als SAE International vast dat R1234yf veilig genoeg is voor de toepassing in autoairco’s.

 

Bron: automotive-werkplaats.nl

Honeywell: oude koudemiddel net zo gevaarlijk als het nieuwe

Honeywell is een van de twee bedrijven die R1234yf produceert, het andere bedrijf is Du Pont. Het nieuwe aircokoudemiddel, waarvan de patenten in het bezit zijn van de twee concerns, staat ter discussie vanwege de vermeende licht ontvlambaarheid en het giftige gas Carbonylfluoride (COF2) dat daarbij kan vrijkomen.

Het oude koudemiddel wordt volgens Honeywell al decennialang veilig gebruikt en de vervanger R1234yf is reeds veilig ingezet in honderdduizenden auto’s.

"COF2 is een bekend afbraakproduct van HFO-1234yf, dat is uitgebreid en openbaar onderzocht door toonaangevende experts in de automobielindustrie", laat Honeywell weten via een woordvoerder. "Bovendien, in tegenstelling tot wat het citaat (van milieubeweging DUH) doet vermoeden, wordt COF2 ook gevormd tijdens de verbranding van het huidige automotive koudemiddel HFC-134a, waar op dit moment wereldwijd honderden miljoenen voertuigen mee rondrijden. Wanneer er onder de genoemde omstandigheden toch COF2 vrijkomt, is dit slechts voor een fractie van een seconden en dat is lang niet genoeg om passagiers, omstanders of hulpverleners in gevaar te brengen."

 

Bron: automotive-werkplaats.nl

VW en Daimler toch over op nieuw koudemiddel

In Europa mogen vanaf 1 januari 2017 geen nieuwe auto’s meer worden verkocht met het oude milieubelastende koudemiddel R134a. Op dit moment voldoet alleen het nieuwe koudemiddel R1234yf aan de milieu-eisen van de Europese Unie.

Onder meer Volkswagen en Daimler weigeren het nieuwe koudemiddel tot nu toe te gebruiken vanwege vermeend brandgevaar. In plaats daarvan werken beide fabrikanten aan een aircoinstallatie die gebruik maakt van CO2 als koudemiddel.

Volgens Autobild heeft Volkswagen laten weten dat 2017 niet haalbaar is voor een productierijpe CO2-airco. Verwacht wordt dat Daimler en VW tijdelijk gebruik zullen gaan maken van R1234yf totdat er overgeschakeld kan worden op CO2. Volgens Auto Bild hebben zowel Volkswagen als Daimler informatie verzameld over een automatisch blussysteem dat ontbranding van het koudemiddel moet voorkomen bij een ongeval.

Nadat in 2011 bekend werd dat er giftige gassen, zoals waterstof fluoride, vrij kunnen komen wanneer R1234yf in brand vliegt, besloten Daimler, Mazda, Toyota en VW-groep het middel niet meer te gebruiken. In plaats daarvan werd na een pauze van vier jaar de ontwikkeling van een aircosysteem op CO2 weer opgepakt. CO2 was al eerder in beeld als nieuw koudemiddel, maar destijds werd door alle autofabrikanten besloten om voor R1234yf te gaan vanwege het beperkte aantal aanpassingen dat nodig is ten opzichte van een R134a-installatie. Pas daarna ontstond discussie over de brandveiligheid.

 

Bron: automotive-werkplaats.nl

Nieuwe giftige stof ontdekt in koudemiddel R1234yf

Carbonylfluoride werd in de afgeleide vorm Fosgeen ingezet als gifgas tijdens de Eerste Wereldoorlog en is dodelijk wanneer het wordt ingeademd en in de bloedbaan terecht komt. De ontdekking dat dit gas kan vrijkomen bij brandende R1234yf werd gemeld door dezelfde wetenschapper die destijds aan de alarmbel trok over fluorwaterstofgas; chemicus Professor Andreas Kornath van de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München (LMU). Dat meldt Automobilwoche.

Volgens het team wetenschappers van Professor Kornath is Carbonylfluoride nog giftiger dan fluorwaterstof en bestaat 20 procent van de gassen die bij het brandende koudemiddel vrijkomen uit carbonylfluoride. “Er vinden 40.000 autobranden per jaar plaats in Duitsland”, laat Kornath weten aan persbureau Dpa. “Er bestaat geen andere stof die zo makkelijk te verkrijgen is en op zo’n eenvoudige manier levensgevaarlijk kan worden.”

Honeywell, een van de producenten van R1234yf, laat in een reactie weten dat de bevindingen van Kornath niet nieuw zijn. Uit een onderzoek tussen 2007 en 2009 door SAE International uitgevoerd onderzoek zou al zijn gebleken dat wanneer het gif ontstaat, het in een fractie van een seconde ook weer wordt afgebroken. Zodoende zou het geen risico vormen voor de gezondheid van zowel de inzittenden van de auto, omstanders al hulverleners. Bovendien zou het gas ook vrijkomen wanneer het huidige koudemiddel R134a in brand vliegt. "De voor dit onderzoek gebruikte methode is onbekend en de uitkomsten zijn niet reproduceerbaar", laat woordvoerder Martin Orsag van Honeywell weten. "Bovendien gaat het om een laboratorium onderzoek en niet om een praktijkonderzoek dat de omstandigheden in een auto benadert."

Daimler, een van de grootste tegenstanders van het gebruik van R1234yf als koudemiddel, laat in een reactie weten dat het onderzoek opnieuw bevestigt dat er zo snel mogelijk een productierijpe Co2 airco-installatie moet komen.

 

Bron: automotive-werkplaats.nl